
Fysikaalinen terapia
Fysikaalisilla hoidoilla tarkoitetaan erilaisia pinta- ja syvälämpöhoitoja sekä kylmä- ja sähköhoitoja. Fysikaalisia hoitoja käytetään tarvittaessa osana hoitokokonaisuutta. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi esihoitona ennen manuaalista terapiaa tai kipuhoitona oireilevalle alueelle.
Lämpöhoidot
Pintalämpöhoitoja voidaan käyttää esihoitona esimerkiksi ennen pehmytkudosten tai nivelten käsittelyä. Pinnallisella lämpökäsittelyllä pyritään kudosvenyvyyden lisäämiseen ja lihasjännityksen laukaisemiseen ja verenkierron lisäämiseen.
Ultraääni on syvälämpöhoito, jota käytetään kun lämpövaikutus halutaan suunnata syvemmälle kudoksiin ja rajatulle alueelle. Ultraääntä voidaan käyttää esim. tulehtuneen jänteen aineenvaihdunnan parantamiseksi tai lihasrepeämän paranemisen nopeuttamiseksi. Käytössämme on kolmitaajuus ultraääni, minkä vaikutus saadaan kohdennettua haluttuun syvyyteen.
Kylmähoidot
Kylmähoitoa käytetään fysioterapiassa sekä akuuttien vammojen että pitkittyvien vaivojen hoidossa ja sen tavoitteena voi olla esimerkiksi tulehduksen tai kivun rauhoittaminen. Kylmähoito vähentää kudosvauriota ja turvotuksen muodostusta, nostaa kipukynnystä ja vähentää tulehdusreaktioita. Kylmähoito voidaan suorittaa mm. kylmäpakkauksilla, jääpaloilla, suihkeena tai voiteena. Kylmähoito on helppo toteuttaa myös kotona osana itsehoitoa.
Sähköhoidot
Sähköhoitoja käytetään fysioterapiassa yleisimmin kivun hoitoon. Hoidettava kipu voi olla kroonista tai akuuttia ja johtua esim. trauman jälkitilasta, hermoärsytyksestä, kulumasta tai lihasjännityksestä. Sähköärsytyshoitoja voidaan käyttää myös hermo-lihastoiminnan palauttamiseksi ja lihaksen toiminnan elvyttämiseksi. Meillä Karsikkaalla on käytössä sähköhoitomuodoista TENS, Interferenssi, URS ja DIDY. Lihasstimulaattorina käytössämme on STIM-aktivointilaite.